Kinderen vinden het vreemd als we zeggen ‘Het geld is op’. Want voor kinderen is geld nooit op. En dat is logisch. Pinnen bij een geldautomaat of winkel ziet er ook makkelijk uit. Je drukt op een paar toetsen, het vakje gaat open en er komt geld uit. Maar uw kind ziet niet dat dit uw eigen geld is en dat ook u keuzes moet maken.
Kinderen zijn op jonge leeftijd vaak nieuwsgierig. Ze willen graag leren. Ze pikken veel meer op dan we soms denken. Prima om ze op een eenvoudige manier te leren omgaan met geld. Dus in plaats van alleen te zeggen ‘Het geld is op’ kunt u uitleggen waarom u het niet wilt kopen. Omdat u het simpelweg niet nodig heeft, of het geld aan iets anders wilt besteden.
U kunt uitleggen dat bijna alles geld kost. Niet alleen eten en kleren, maar ook het water uit de kraan, het kijken naar TV en het rijden in een auto. En dat u met het andere gedeelte spaart. Voor als er iets kapot gaat, of voor een vakantie. U kunt vertellen dat u geld verdient omdat u werkt.
Jonge kinderen hoeven nog geen geld te verdienen met klusjes. Maar u kunt ze wel iets anders laten ‘verdienen’. Bijvoorbeeld dat ze het toetje mogen uitkiezen in de winkel als ze lege flessen inleveren. Of dat u een extra verhaaltje voorleest als ze goed meehelpen in de tuin. Zo leren ze spelenderwijs dat ze een beloning krijgen voor een bepaalde inzet.
Jonge kinderen leren omgaan met geld kan prima spelenderwijs. Denk aan:
Kent u het JongWijs pakket al van RegioBank? Een pakket waarmee uw kind financieel op eigen benen leert staan. Met JongWijs helpt RegioBank u met de financiële educatie van uw kinderen. Wilt u meer informatie over JongWijs? Bezoek dan een Zelfstandig Adviseur van RegioBank bij u in de buurt.