Bouwkundige keuring. Weggegooid geld of een goede investering?

U wilt een huis kopen en hebt dé ideale woning gezien. Het liefst zet u meteen uw handtekening. Vrienden van u zijn iets minder enthousiast. Zij vinden dat u in ieder geval de bouwkundige keuring moet afwachten. U twijfelt. Zo’n keuring kost tussen de € 300 en € 500 kosten. Kan het echt niet zonder?

Gericht onderzoek naar onderhoud

Een bouwkundige keuring geeft inzicht in mogelijke gebreken en achterstallig onderhoud van een huis. Dit geldt niet alleen voor oudere huizen. Ook bij nieuwere woning kan hier sprake van zijn. Een deskundige voert de keuring uit. Hij onderzoekt de woning van binnen en buiten. Bijvoorbeeld de staat van de fundering, het dak en de gevel.

Verborgen gebreken van een huis opsporen

Er kunnen verschillende verborgen gebreken zijn, die u op het eerste gezicht niet opvallen. Zo kan de ondervloer verzakt zijn door houtworm. De zoldervloer blijkt instabiel of het riool onder uw huis zakt weg en moet vervangen worden. Andere nare verassingen zijn asbest in het plafond of verrotte kozijnen. Met een huis kan er van alles mis zijn wat u niet ziet bij een bezichtiging.

Reparatie van deze verborgen gebreken brengt de nodige kosten met zich mee. Die lopen hard op. Zeker als het om ingrijpende zaken als een instabiele vloer gaat. Kosten die u niet had verwacht en begroot. Dan is een bouwkundige keuring een goede optie.

Reparatiekosten bouwkundig rapport

Met een bouwkundige keuring geeft de deskundige u een inschatting van de kosten voor reparatie en herstel. Zo weet u welke onderhoudskosten u nu en in de toekomst kunt verwachten. De uitslag wordt samengevat in het bouwkundig rapport. Dit rapport geeft een beschrijving van elk onderdeel van het huis. Ook plaatst de deskundige foto’s van bouwtechnische gebreken.

Zekerheid over uw aankoop

De meeste kopers laten een bouwkundige keuring pas uitvoeren als zij zelf vermoeden dat er iets mis is. Toch is zo’n keuring voor iedere huizenkoper zinvol. Het geeft u vooraf zekerheid over mogelijke onderhoudskosten. Ook bij een nieuwer huis. Mogelijk is er meer nodig dan een nieuwe verflaag.

Uw eigen onderzoeksplicht

Voorkomen is beter dan genezen. Met een bouwkundig rapport voldoet u als koper aan uw onderzoeksplicht. Dit is de plicht om onderzoek te verrichten naar de staat van het huis. De beste manier om dit te doen is met een bouwkundige keuring. De kans is kleiner dat u zelf verantwoordelijk bent wanneer achteraf gebreken aan het licht komen.

Het advies van uw vrienden is verstandig. Het bouwkundig rapport is niet gratis, maar u weet beter waar u aan toe bent. Bovendien is een bouwkundige keuring vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. In dat geval zijn de kosten van de keuring fiscaal aftrekbaar. Koopt u een huis waar veel aan gedaan moet worden, is een bouwdepot mogelijk interessant voor u. Meer informatie over hypotheken vindt u hier.

Lees ook:

crossmenu