Ben jij al klaar voor de Belastingaangifte ?

De één kijkt er naar uit (“Wie weet krijg ik geld terug”) en de ander ziet er als een berg tegenop (“Ik krijg al hoofdpijn als ik eraan denk”): de belastingaangifte. Op 1 maart is het weer zover, vanaf dan mag iedereen achter de computer kruipen om de belastingaangifte over het jaar 2017 in te dienen. Ben jij er al klaar voor? Wij helpen je graag op weg.

Stappenplan Belastingaangifte 

Om de belastingaangifte toch een stukje leuker én makkelijker te maken voor je, hebben we een stappenplan voor je opgesteld. Door middel van deze 5 simpele stappen houden we de belastingaangifte overzichtelijk voor je. Pas wel op dat je niet - zoals vele Nederlanders - één van deze veelgemaakte fouten maakt. Doorloop tot slot onderstaande checklist en je weet zeker dat je niets vergeet. Wie weet levert het je zelfs nog wat geld op.

Check 1: Zorg ervoor dat je op tijd bent

De belastingaangifte over het jaar 2017 moet in 2018 worden gedaan tussen 1 maart en 1 mei. Heb je meer tijd nodig? Dan kan je uitstel tot 1 september 2018 aanvragen. Zorg dat je op tijd bent, want als je te laat bent krijg je een aanmaning van de Belastingdienst. Doe je opnieuw geen aangifte? Dan krijg je een verzuimboete die kan oplopen tot maximaal €5.278,-.

Check 2: Gebruik de goede peildatum

Bij de aangifte voor de vermogensbelasting gebruik je als peildatum 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Voor de aangifte over het jaar 2017 gebruik je dus als peildatum 1 januari 2017. Kijk hierbij niet naar je vermogen aan het eind van het jaar op 31 december 2017.

Check 3: Heb je een eigen huis? Gebruik de juiste WOZ-waarde

Doe je aangifte over 2017, controleer dan ook nu of je de juiste waarde peildatum hebt ingevuld. Vaak wordt dit al automatisch voor je ingevuld, maar het is belangrijk dat je dit bedrag controleert. Voor de belastingaangifte over 2017 gebruik je de peildatum van een jaar eerder, namelijk 1 januari 2016.

Check 4: Kijk of je in 2017 kosten hebt gemaakt die je af mag trekken, dit zijn er wellicht meer dan je verwacht

Kosten die je hebt gemaakt door met het openbaar vervoer te reizen, medicijnkosten die buiten het basispakket van je zorgverzekering vallen of geld (> €60,-) dat je aan het goede doel hebt geschonken: er zijn veel kosten die je mag aftrekken. Dit levert jou weer voordeel op. Ook als je al met pensioen bent zijn er nog aftrekposten, zoals ziektekosten, giften en de hypotheekrenteaftrek. Op de site van de Belastingdienst lees je meer.

Check 5: Heb jij een sterk wisselend inkomen? Vraag dan een middelingsregeling aan

Heb jij een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Verdien jij dit jaar bijvoorbeeld een stuk meer dan vorig jaar omdat je fulltime bent gaan werken? Of heb je een gouden handdruk gekregen waarna je direct met een nieuwe baan begonnen bent en je inkomen aanzienlijk hoger ligt? Dan betaal je waarschijnlijk meer belasting dan wanneer je dat inkomen gelijkmatig verdeeld over een jaar krijgt. Je kan dan in aanmerking komen voor de middelingsregeling. Hier lees je meer.

Ben jij nog steeds niet enthousiast? Neem dan contact met ons op! Wij ontzorgen jou en verzorgen voor jou de Belastingaangifte !

Bron: finfin/Adfiz

crossmenu