Twintig procent meer ski's gestolen op wintersport

De Alpenlanden geven kapitalen uit aan marketingcampagnes om Nederlanders naar hun wintersportgebied te lokken. Voorkomen dat duur materieel onderaan de piste gestolen wordt, heeft minder prioriteit. Afgelopen jaar werden er opnieuw 20 procent meer ski’s en snowboards gestolen op wintersport. De reisverzekeraars betalen wel, maar de plaatselijke politie toont vaak weinig interesse. Blijf ellende voor: volg deze tips om diefstal te voorkomen.

20 procent meer diefstal van ski’s

Het gebeurt meestal aan het einde van de dag. Bij de barren onderaan de piste die grenzen aan een parkeerplaats. De après ski begint, je zet je ski’s in het rek buiten het café. Terwijl jij de dag afsluit met een drankje, laden criminelen jouw ski’s achterin hun bus. Volgens reisverzekeraar De Europeesche is het aantal diefstalclaims op wintersport met 20 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Aangifte doen een kwelling

Na de diefstal begint de ellende. Om je schade vergoed te krijgen van je reisverzekering heb je altijd een aangiftebewijs nodig. Op het politiebureau ben je niet de enige en kun je een nummertje trekken. Wil je nog verder skiën, dan moet je nieuw materieel huren of ter plaatse iets nieuws kopen. Calculeer gerust een verloren dag in. De ongebruikte skipas krijg je helaas niet vergoed.

Helemaal vervelend wordt het als je de gestolen ski’s gehuurd had. Niet alleen moet je het vervelende nieuws bij de verhuurder brengen en daar meteen de kosten afrekenen, je wordt ook gewantrouwd door de politie. De kans dat je de ski’s zelf verduisterd hebt, wordt blijkbaar net zo groot geacht als dat je het slachtoffer bent van één van de dievenbendes.

Reisverzekering vergoedt de schade

Je Nederlandse reisverzekering vergoedt de schade als je ook je bagage verzekerd hebt. Je moet wel verplicht aangifte doen. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van je reisverzekering. Meestal staat er in de polis een maximumbedrag genoemd voor gestolen ski’s of snowboards. Moet je nog een reisverzekering afsluiten voor je wintersport, dan is dat een belangrijke dekking om te controleren. Reisverzekeraars zijn over het algemeen coulant met gestolen materieel op wintersport.

Er zijn echter wel grenzen. Je ski’s buiten stallen bij een après-skibar is normaal vakantiegedrag. Laat je ze de hele nacht buiten je hotel staan, dan ben je onvoorzichtig geweest en kan je claim afgewezen worden door je verzekeraar.

Tips om diefstal te voorkomen

Je kunt zelf ook iets doen om diefstal en rompslomp te voorkomen. Hieronder drie nuttige tips:

  1. Maak ongelijke paren. Wissel bij een tussenstop een ski uit met iemand anders in je gezelschap en zet de ski’s allebei op een andere plek weg. Een dief met haast zal niet snel paren bij elkaar gaan zoeken.
  2. Koop een slotje. Kleine slotjes met een staaldraadje worden veel gebruikt voor ski’s en snowboards. Je hebt ze in varianten met een sleuteltje en met een cijfercode. Een nacht buiten laten staan is nog steeds onverstandig, maar de gelegenheidsdief zal jouw ski’s niet meenemen.
  3. Houd je ski’s in het zicht. Ga je lunchen op de piste? Zet je ski’s dan op een plaats waar je ze vanuit het restaurant kunt blijven zien.

 

Ga je binnenkort op wintersport? Dan is dat een goed moment om je reisverzekering tegen het licht te houden. Zorg dat wintersport meeverzekerd is, vergeet de dekking voor medische kosten niet en controleer of de verzekerde bedragen voldoende zijn. Heb je hulp nodig? Neem contact op, of loop binnen op Burg. Triezenbergstraat 30.

crossmenu