Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! En dus is het tijd voor een nieuwe agenda, outfit en misschien zélfs wel een mobiele telefoon. Maar wie betaalt wat? Overleg met uw zoon of dochter en maak samen afspraken. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.

Hippe sneakers en merkkleding

Natuurlijk heeft uw kind die toffe gympen niet nódig. Maar als klasgenootjes ze wel hebben, dan wil uw kind niet achterblijven. Spreek daarom af wat ú betaalt, en wat uw zoon of dochter zelf moet betalen van zakgeld. Lukt het uw kind niet om die gave sneakers of jeans met gaten te kopen van het eigen geld? Dan moet uw kind ervoor sparen. Een mooie les in omgaan met geld!

Een eigen mobieltje

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon. Hoe oud uw zoon of dochter moet zijn voordat hij of zij een eigen mobieltje krijgt, bepaalt u natuurlijk zelf. Besluit uw dat uw kind een telefoon nodig heeft? Denk dan goed na of u een telefoon met beltegoed geeft, of eentje met een abonnement. En spreek af hoe lang uw kind met zijn beltegoedkaart moet doen, of wie er betaalt als uw kind buiten de bundel komt.

Het zakgeldcontract

Het is slim al die mondelinge afspraken vast te leggen op papier. Bijvoorbeeld in een zakgeldcontract. In het zakgeldcontract staat hoeveel zakgeld uw zoon of dochter dit schooljaar krijgt, waar dat aan besteed mag worden, maar ook hoeveel uw kind spaart. Zet allebei een handtekening onder het document. Dat maakt het contract nog waardevoller.

JongWijs rekening

Alle kinderen hebben dromen. Het begint vaak klein, maar rond hun 18de kan er zomaar een eigen auto of wereldreis op het verlanglijstje van uw kind staan. Daarom is het slim uw kind al vroeg te leren sparen. Begin bijvoorbeeld met contant geld in een eigen spaarpotje. Als u kind wat ouder is, kunt er ervoor kiezen het zakgeld digitaal te geven. En dan is een eigen spaarrekening wel zo handig. De JongWijs rekening van RegioBank is speciaal voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Niet alleen biedt het pakket een spaar- en betaalrekening, maar ook handige extraatjes. Zoals praktische tips, leuke weetjes en doe-activiteiten voor uw kind. Zo leert uw kind spelenderwijs met geld omgaan.