Op 4 april 2017 komt het nieuwe bankbiljet van 50 euro in omloop. Op het eerste gezicht ziet u misschien niet heel veel verschillen. Maar als u beter kijkt, zijn er genoeg verschillen te ontdekken. Waarom krijgen de eurobankbiljetten eigenlijk een nieuw uiterlijk?
Kijkt u weleens goed naar het contante geld in uw portemonnee? Ik eerlijk gezegd niet meer. Niet omdat ik het niet interessant vind, maar omdat ik er gewoon niet bij stil sta. Terwijl er genoeg te zien is. Het watermerk, de verschillende kleuren, de lichteffecten. Niet alleen voor volwassenen is het interessant, juist ook voor kinderen is het spannend om op ontdekking uit te gaan. Neem het nieuwe biljet eens letterlijk onder de loep.
Om te voorkomen dat geldboeven biljetten makkelijk kunnen namaken zijn er verschillende echtheidskenmerken opgenomen. En omdat technieken verbeteren, worden er ook nieuwe echtheidskenmerken in biljetten verwerkt. U kunt samen met uw (klein)kind op onderzoek uitgaan. Het makkelijkste is om hierbij de ‘voel, kijk en draai’ methode te gebruiken.
Tijdens het drukken van eurobankbiljetten wordt er gebruik gemaakt van speciale drukprocessen. Deze processen zorgen voor een unieke manier waarop biljetten aanvoelen. Laat uw kind maar eens een bankbiljet voelen. Het knispert en voelt stevig aan. Het is anders dan gewoon papier. En als u heel goed voelt, dan kunt u ontdekken dat het papier soms dikker aanvoelt. Dat wordt trouwens ook gedaan voor mensen met een slecht zicht. Hieraan herkennen zij een bankbiljet.
Houd het bankbiljet tegen het licht aan. Wat ziet uw kind nu? Als het goed is worden verschillende kenmerken zichtbaar. Bij het nieuwe 50 bankbiljet zijn dat het portretraampje, het portretwatermerk en de veiligheidsdraad. Deze kenmerken zijn door geldboeven niet makkelijk na te maken, kunt u uitleggen.
Als laatste kunt u een bankbiljet draaien. Sommige onderdelen vertonen een lichteffect dat op en neer beweegt. Ook hier geldt; bij iedere waarde horen eigen kenmerken. U kunt dit aan uw kind laten zien door verschillende bankbiljetten naast elkaar te leggen. Zo worden de verschillen duidelijker.
Als u de twee 50 euro biljetten naast elkaar legt, ontdekt u de volgende verschillen:
U kunt uw (klein)kind van alles vertellen over geldboeven en vals geld in het algemeen. Bijvoorbeeld dat boeven liever biljetten namaken dan munten. Puur omdat de waarde hoger is. U kunt ook vertellen dat het namaken van geld niet mag. Dat het niet lukt om een biljet te kopiëren. Maar ook dat er een speciale onderzoeksafdeling is bij de bank, die zich alleen maar bezig houdt met het opsporen van vals geld.
Bent u uw bankbiljetten aan het controleren en denkt u dat u een vals biljet heeft? Ga dan naar uw Zelfstandig Adviseur Firma Beks Assurantiën in uw buurt. Dan wordt het bankbiljet opgestuurd naar de Nederlandsche Bank voor verdere controle. Als het biljet echt is, krijgt u natuurlijk een nieuw biljet retour. Als het biljet vals blijkt te zijn, dan wordt het doorgestuurd naar de politie. U krijgt uw geld dan niet terug.
Naast de echtheidskenmerken kunt u samen met uw kind ook kijken naar de kleuren, de vormen en de verschillende afbeeldingen. Zowel van munten als van bankbiljetten. Zo ontdekt uw kind dat elke munt en bankbiljet anders is. Geld leren kennen en herkennen hoort ook bij financiële opvoeding. Wilt u meer tips over financiële opvoeding? U weet ons te vinden.
Lees ook: