Loopt je rentevaste periode af?

Loopt je rentevaste periode af? Dan is het verstandig om je hypotheek eens kritisch te onderzoeken. Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rijtje!

Wat is een rentevasteperiode?

Meestal sluit je in Nederland een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. De looptijd deel je op in een aantal rentevastperiodes: blokken van minimaal 1 tot maximaal 30 jaar waarin je de rente vast zet. Tijdens deze periode weet je welke rente je moet betalen.

Bij het aflopen van de rentevastperiode kies je voor een nieuwe termijn en bijbehorende rente. Dit kan bij je bestaande geldverstrekker of een nieuwe partij. Heb je veel gespaard? Dan kan je in meeste gevallen ook de hypotheek of een deel daarvan boetevrij aflossen.

Wat gebeurt er als de rentevaste periode afloopt?

Drie maanden voor het aflopen van de rentevastperiode stuurt jouw geldverstrekker een nieuw renteaanbod. Dit aanbod bevat een overzicht van de mogelijke rentevastperiodes met bijbehorende rentes. Zo heb je voldoende tijd om na te denken over alle mogelijkheden.

Maak een keuze uit het aanbod dat je hebt ontvangen. Is jouw rentevastperiode verlopen en heb je geen contact opgenomen met jouw hypotheekverstrekker? Dan zal deze de overeenkomst met dezelfde termijn verlengen. De rente die je betaalt over de hypotheek kan hoger of lager uitvallen. Handel dus tijdig!

1. Oversluiten hypotheek

Het einde van de rentevastperiode is jouw kans om je hypotheek nog eens kritisch te onderzoeken. Is jouw privésituatie veranderd? Neem dit dan ook mee in jouw keuze.

Dit is ook het moment waarop je boetevrij de hypotheek kunt oversluiten, tenminste als alle leningsdelen tegelijk aflopen. Loopt maar één van de leningdelen af? Dan moet je bij het oversluiten mogelijk wel een boete betalen voor de andere leningdelen.

Neem enkele maanden voor het aflopen van de rentevastperiode contact op met jouw adviseur. Deze vraagt enkele voorstellen op. Hiervoor betaal je advieskosten. De adviseur geeft advies over de binnengekomen voorstellen en kijkt bijvoorbeeld naar:

  • De lengte van de rentevastperiode: hoeveel jaar je de hypotheekrente vastzet;
  • De hoogte van de rente voor deze termijn;
  • De hypotheekvoorwaarden, denk aan de mogelijkheid voor het tussentijds aanpassen van de lening.

Voor het overstappen kijk je naar de voordelen, maar verdiep je je ook in de bijkomende oversluitkosten. Bij het opzeggen van de bestaande lening en opnemen van een nieuwe lening voor de hypotheek, moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • Taxatiekosten;
  • Notariskosten;
  • Advieskosten voor de nieuwe hypotheek.

2. Vernieuwen bij je eigen bank, verzekeraar of pensioenfonds

Heb je de voorstellen van andere aanbieders vergeleken met die van je eigen geldverstrekker? Dan weet je of de voordelen opwegen tegen de extra kosten. Ga je er financieel of qua voorwaarden niet op vooruit? Dan blijf je bij jouw eigen geldverstrekker.

3. Aflossen

Ontvang je een erfenis, bonus of heb je andere financiële middelen? Dan kan je bij het aflopen van de rentevastperiode, je lening gedeeltelijk of volledig boetevrij aflossen. Wil je leningsdelen waarvan de rente niet afloopt ook aflossen, dan moet je mogelijk een boete betalen. Zorg dat je voor de renteherzieningsdatum een extra aflossing doet op het aflopende gedeelte. Je nieuwe voorstel gaat namelijk op die datum lopen.

crossmenu