Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld?

Je kind leert op iedere leeftijd

Een kind kost gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Het besteedbaar (gezins)inkomen omvat alle inkomstenbronnen, dus ook het vakantiegeld en kinderbijslag. (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS))

De hoogte van de kosten voor je kind hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke leefomstandigheden. En met hoe je kind zelf tegen geld aankijkt. In verschillende leeftijdsfases van je kind is het al mogelijk om te besparen en/of je kind zelf te leren omgaan met geld.

 

De aanschaf van een babyuitzet is prijzig: een kamer, kinderwagen, autostoeltje, kleding, etc. En dat terwijl je kind het snel is ontgroeid. Vraag eens om je heen of iemand spullen over heeft of kijk op websites voor tweedehandsspullen. En heb je ze niet meer nodig? Zelf verkopen via een tweedehandssite levert je weer geld op dat je kan steken in andere spullen voor je kind.

Ook kan het zijn dat je recht hebt op toeslagen of een financiële ondersteuning, waardoor je een deel van de kosten die je maakt kunt opvangen.

 

Je kunt nu beginnen met besparen op uitgaven aan je kind door je kind te leren dat het niet altijd zomaar alles kan krijgen. Wil je kind iets speciaals? Laat hem of haar dit dan vragen voor de verjaardag of aan Sinterklaas.

Vaak krijgt je kind al een klein beetje geld. Van opa en oma of voor het behalen van het zwemdiploma. Geef eens een spaarpot cadeau. Het is voor je kind erg leuk om te zien hoe het bedrag in de spaarpot groeit. Je kunt er ook voor kiezen om af te spreken dat je kind ergens voor spaart. Zo leert hij of zij wat het hebben van geld betekent.

 

Vanaf zes jaar kun je zakgeld geven. Op die leeftijd kan je kind de munten herkennen en het geld tellen. Zakgeld geef je door steeds op hetzelfde moment (eens per week) een vast bedrag te geven. Je kunt je kind leren dat het extra geld kan verdienen door er iets voor te doen. Bijvoorbeeld door jou te helpen bij het wassen van de auto, het verzorgen van de tuin of door het uitpakken van de wasmachine.

En wil je kind dan heel graag iets hebben en kan hij of zij niet wachten tot de verjaardag? Laat het er dan zelf voor sparen. Zo leert je kind de waarde van geld begrijpen.

 

Wil je als gezin besparen op het huishouden, bespreek dit dan met je kind. Je kunt samen bepalen waarop jullie willen bezuinigen en na een tijdje bekijken of het werkt. Je kunt er ook voor kiezen om op deze manier samen te sparen voor bijvoorbeeld een gezellig dagje uit. Maak afspraken over de zaken waarop iedereen evenveel kan bezuinigen, bijvoorbeeld een maximum tijd om te douchen, het niet zomaar weggooien van eten en geen lampen laten branden. Door je kind hierbij te betrekken, geef je het een verantwoordelijkheidsgevoel.

Leg je kind bij het doen van de boodschappen ook uit waarom je een bepaald product koopt. Omdat het bijvoorbeeld in de aanbieding is, om een voordeelverpakking gaat of gewoon omdat goedkoper niet altijd slechter betekent. Leer je kind ook dat goedkoper natuurlijk niet altijd op gaat, soms is goedkoop immers duurkoop. Zo leert je kind te begrijpen waar het bij de aanschaf van een product naar moet kijken.

 

Je kunt je kind nu goed leren om zelf met geld om te gaan. Je geeft hem of haar maandelijks een vast bedrag waar deze zichzelf van moet kunnen onderhouden: kleding kopen, naar de kapper gaan, uitgaan. Misschien verdient je kind zelf ook al wat geld via een (bij)baantje of vakantiebaan.

Zo leert je kind om keuzes te maken tussen wat nodig is en wat deze graag wil hebben. En is het bedrag op, dan moet worden gewacht tot de volgende maand. Houdt je kind geld over, dan mag hij of zij dit sparen. Respecteer in ieder geval de keuzes die je kind maakt. Kiest het voor een dure broek en kunnen er daardoor deze maand geen nieuwe sokken worden gekocht, bekritiseer dit dan niet. Sta wel open voor vragen en leer je kind wat de gevolgen kunnen zijn van bepaalde keuzes. Zo leert je kind na te denken over mogelijkheden. En leren omgaan met geld betekent ook dat je kind fouten mag maken. Onverantwoorde keuzes op jonge leeftijd kunnen leerzaam zijn en zelfs voorkomen dat je kind op latere leeftijd financiële problemen krijgt.

 

crossmenu