Bent u een dorpsmens? Doe de test!

Frisse lucht, natuur, fluitende vogeltjes en stilte. Verhuizen naar een dorp klinkt als verhuizen naar een vakantiebestemming. Maar voordat u uw stadse appartement boven het café verruilt voor een doorzonwoning met uitzicht op een weiland vol grazende koeien, is het slim om te bedenken of u daar wel gelukkig van wordt. Doe de test en ontdek of er een dorpsmens in u schuilt.

De laatste roddels? Die hoort u het liefst van:

A De bakker

B Vrienden in de kroeg

C De buren

Met welke achtergrondgeluiden slaapt u het beste?

A Absolute stilte

B Sirenes, scooters en toeterende auto’s: ik slaap overal doorheen

C Een beetje geroezemoes mag wel

Het is zondagochtend. Wat zijn de plannen?

A Ik ga koffiezetten, want de familievisite komt zo

B Iets cultureels, naar het museum of de bioscoop

C Ik maak een wandeling, lees de krant en ga vanmiddag nog even de kroeg in

‘Even brood halen’ duurt bij u:

A De hele ochtend

B Tien minuten

C Half uurtje

U loopt over straat. Hoe vaak zegt u ‘hallo’?

A Ik ben de tel kwijt

B Alleen als ik een bekende zie

C In een goede bui twee keer

Meestal A geantwoord?

U kunt met een gerust hart in een dorp gaan wonen. Voor u hoeft het leven niet zo onpersoonlijk en gehaast. U kent iedereen en iedereen kent ú, wel zo fijn. Boodschappen doen is een sociaal gebeuren. Van de bakker hoort u de laatste nieuwtjes en in de supermarkt komt u in elke gang een bekende tegen. Dat u twintig kilometer moet rijden voor het dichtstbijzijnde restaurant of de bioscoop neemt u voor lief. Op uw vrije dag zit u toch liever gewoon thuis. Lekker rustig!

Meestal B geantwoord?

U kunt maar beter in de stad blijven wonen. Daar gebeurt altijd wat. Met musea, bioscopen en restaurants om de hoek zal de verveling niet zo snel toeslaan. De bakker is voor brood, niet voor roddels. En iedereen op straat gedag zeggen? Van alleen het idee wordt u al moe. En wilt u toch even weg uit alle drukte? Dan kunt u altijd nog op vakantie naar het platteland.

Meestal C geantwoord?

U voelt zich thuis in een groot dorp of kleine stad. Toeterende auto’s en klingelende trams kunt u missen als kiespijn, al mag er best een beetje leven op straat zijn. Op een druilerige zondag vermaakt u zich prima binnenshuis, maar een café op loop- of fietsafstand geeft toch een gevoel van vrijheid. De sociale controle beperkt u liever tot alleen uw naaste buren, want om nou van iedereen het complete levensverhaal te kennen… dat gaat toch wat ver.

crossmenu