Alles over winterbanden en sneeuwkettingen

Waar moet je auto-uitrusting aan voldoen per land?

In de winter hanteren de landen van de Europese Unie verschillende regels rondom het gebruik van winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden. Lees hier de winterregels die gelden per land en enkele andere regels waar je je aan moet houden wanneer je met je auto naar of door dit land reist.

Verplicht

  • Winterbanden

    Wanneer? 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven d.m.v. een verkeersbord.

    Waar? Op alle banden, niet verplicht voor aanhangers

    Profieldiepte? 4 mm

  • Sneeuwkettingen

    Wanneer? Als je geen winterbanden hebt en bij een blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting. Alleen op wegen bedekt met sneeuw of ijs (wegdek mag niet beschadigen)

    Waar? Aangedreven wielen

    Snelheid? 50 km/h

    Letten op? Geen kunststof sneeuwkettingen

Niet verplicht

  • Spijkerbanden

    Wanneer? Toegestaan vanaf 1 oktober t/m 31 mei (alleen radiaalbanden met spijkers)

    Waar? Gemonteerd op alle wielen, inclusief een eventuele aanhanger

    Snelheid? 100 km/h (autosnelweg), 80 km/h (overige wegen)

    Letten op? Officiële symbool voor spijkerbanden op auto bevestigen (verkrijgbaar bij OeAMTC en tankstations)

En verder?

In Oostenrijk ben je verplicht om een verbanddoos, een gevarendriehoek en een veiligheidsvest (voor de bestuurder) in de auto te hebben. Op de snelwegen is het verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Houd er rekening mee dat je op de meeste snelwegen tol moet betalen. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

Verplicht

  • Winterbanden

    Wanneer? Alleen als er een bord staat is het verplicht om met winterbanden te rijden.

    Profieldiepte? 3,5 mm

  • SneeuwkettingenWanneer? Bij blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting (wanneer je ook alleen winterbanden mag gebruiken, dan staat dit aangegeven met een onderbord met de tekst ‘pneus neige admis’)Waar? Auto en aanhangerSnelheid? 50 km/h (of lager, afhankelijk van de soort ketting)Letten op? Kunststof sneeuwkettingen mogen, mits ze voldoen aan de wettelijke eisen

Niet verplicht

  • Spijkerbanden

    Wanneer? Toegestaan vanaf de zaterdag voorafgaand aan 1 november t/m de laatste zondag in maart

    Waar? Voertuigen tot 3500 kg (kan door weersomstandigheden worden aangepast)

    Snelheid? 90 km/h

    Letten op? Op Nederlandse auto's met spijkerbanden hoeft geen plaatje of sticker te worden aangebracht op de achterruit. Dit geldt wel voor Franse auto's met spijkerbanden.

En verder?

In Frankrijk moet je een alcoholtest in de auto hebben. Het gebruiken van de alcoholtest is niet verplicht. Ook moet je verplicht een veiligheidshesje en gevarendriehoek in je auto hebben liggen. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

Houd er rekening mee dat in Frankrijk tol wordt geheven op de snelwegen. Deze tol betaal je contant of per creditcard bij de tolpoortjes aan de snelwegen. Betaal je met je creditcard, sluit dan aan in de rij met de witte of blauwe letters CB of een afbeelding van een betaalkaart. Dit gaat sneller. Sluit nooit aan bij de letter T: dit is voor abonnementhouders met een tolkastje.

Verplicht

  • Winterbanden

    Wanneer? Bij ijzel, gladheid door ijs- of rijpvorming en gladheid door sneeuw of sneeuwmodder. Let op: banden met alléén M + S aanduiding zijn niet voldoende. De band (winterband of all seasonband) moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

    Waar? Op alle banden, niet verplicht voor aanhangers

    Profieldiepte? 1,6 mm (4 mm wordt aanbevolen)

    Snelheid? Maximum snelheid van de banden

    Letten op? Is de maximum snelheid lager dan die van de auto, dan moet op het dashboard een sticker worden aangebracht met de maximumsnelheid

  • Sneeuwkettingen

    Wanneer? Bij blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting

    Snelheid? 50 km/h

Verboden

  • Spijkerbanden

En verder?

In Duitsland ben je verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto te hebben. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

Verplicht

  • Sneeuwkettingen

    Wanneer? Bij een blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting

    Waar? Op minstens twee aangedreven wielen

    Snelheid? 50 km/h

    Letten op? Hinder je het verkeer op zomerbanden zonder sneeuwkettingen wanneer het bord niet wordt vertoond, ook dan kun je een boete krijgen. Kunststof sneeuwkettingen worden afgeraden.

Niet verplicht

  • Winterbanden

    Letten op? Hinder je het verkeer als je door gebrek aan winterbanden niet goed grip hebt, dan kun je wel een boete krijgen. Ook kun je (mede)aansprakelijk worden gesteld als je zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval tijdens winterse omstandigheden.

  • Spijkerbanden

    Wanneer? Toegestaan van 1 november tot 30 april. Verboden op autosnelwegen en bepaalde autowegen, maar toegestaan in de San Bernardino-tunnel en de St. Gotthard-tunnel.

    Waar? Op alle banden

    Snelheid? 80 km/h

    Letten op? Achterop de auto een ronde sticker met de maximale snelheid bevestigen. De spijkers mogen niet langer zijn dan 1,5 mm.

En verder?

In Zwitserland ben je verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Op alle autosnelwegen geldt een vignetplicht. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

Verplicht

  • Sneeuwkettingen of winterbanden

    Wanneer? Van 15 november t/m 15 april is het in sommige gebieden verplicht om op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen te hebben. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord (groen of blauw) met de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo'.

    Waar? Op de aangedreven wielen.

    Profieldiepte? 1,6 mm

    Snelheid? 50 km/h

Niet verplicht

  • Spijkerbanden

    Wanneer? Toegestaan van 15 november tot 15 maart.

    Waar? Alle wielen, inclusief aanhangers.

    Snelheid? 120 km/h (snelweg), 90 km/h (overige wegen)

    Letten op? Spatlappen achter de achterwielen worden aanbevolen (verplicht voor Italiaanse auto’s).

En verder?

In Italië ben je verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes voor alle inzittenden in de auto te hebben. Het is verboden om radardetectieapparatuur bij je te hebben.

Niet verplicht

  • Winterbanden

    Wanneer? In de maanden van het jaar waarin het gemiddeld lager dan 7 graden Celsius is worden winterbanden aanbevolen in de Ardennen.

En verder?

In Belgie ben je verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesje in de auto te hebben. In auto's met een Belgisch kenteken moeten een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser aanwezig zijn. Voor toeristen is het aan te raden deze ook in de auto mee te nemen. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

Verplicht

  • Winterbanden

    Wanneer? Bij ijs, sneeuw, ijzel en slush.

    Profieldiepte? 4 mm wordt aanbevolen.

    Letten op? Winterbanden moeten een M+S markering hebben. Er wordt aangeraden om een band te kiezen waarop ook een sneeuwvloksymbool staat.

Niet verplicht

  • Spijkerbanden

    Wanneer? Toegestaan van 1 december t/m 31 maart en bij sneeuwval of ijzel of wanneer er gevaar bestaat voor sneeuwval of ijzel.

    Waar? Alle wielen.

    Snelheid? 90 km/h (snelweg), 70 km/h (overige wegen)

    Letten op? Op auto's met spijkerbanden moet een ronde, witte plaat of sticker worden aangebracht met daarop in zwart het getal 70. Voor Nederlandse auto's is dit niet verplicht.

En verder?

In Luxemburg ben je verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje (voor alle passagiers) in de auto te hebben. Alleen in voertuigen met een gewicht van meer dan 3500 kg moeten een brandblusser en een verbanddoos aanwezig zijn. Het is verboden om radardetectieapparatuur bij je te hebben.

Bron: finfin van Adfiz
crossmenu